SÁROSPATAK VÁROS RENDELŐINTÉZETE

3950 Sárospatak Comenius u. 20

 

2020. május 4-től módosul a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás rendje.

Kedves Betegeink!

Prof Dr. Kásler Miklós miniszter utasítása és a hatályos jogszabályok alapján a 2020. május 4-től módosul a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás rendje.

Ahhoz, hogy a koronavírus fertőzés veszélyeit továbbra is minimálisra csökkentsük a következő hetekben, a lakosság egészsége megóvása érdekében kérnénk az alábbi szabályok, előírások pontos betartását:

Háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi ellátás esetében kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet beteget fogadni. Kérjük, hogy a rendelőben kizárólag a háziorvosa által megadott időpontban jelenjen meg.

Az egészségügyi szolgáltatónak és a betegeknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az egyeztetett időpontok megtartására, a várókban töltött idő és személyek számának minimalizálására.

 Az előjegyzés fő szabálya, hogy óránként maximum 4 beteg látható el személyesen, és a várótermekben a betegek között legalább 1,5 méter távolságot kell biztosítani. Az egészségügyi ellátások között folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell elvégezni.

A belépéskor a beléptető személyzet néhány kérdést tesz fel a beérkező betegeknek, illetve testhőmérséklet ellenőrzés is történik mind a betegek, mind a kísérők esetében. A belépő kísérők számát továbbra is 1 főben maximáljuk.

A kihelyezett kézfertőtlenítő pontnál továbbra is szakszemélyzet segíti a kézfertőtlenítés elvégzését.

A szükséges igazolások, keresőképtelen állományok igazolása, egyéb igazolások, szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumok kiadását telefonon lehet intézni, a rendelők dolgozói mindenkinek segítségére lesznek, hogy megkapja azokat. Ezeket az adminisztratív feladatokat a kéréstől számított 5 munkanapon belül kell teljesítenie a háziorvosi körzet dolgozóinak.

A szakorvosi javaslatok, közgyógyellátási igazolványok időtartama jelen szabályozás szerint a veszélyhelyzet megszűnését követően további 6-12 hónappal meghosszabbodnak.

A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló igazolásokat a hónap végén kell kiállítani.

A rendszeresen használt gyógyszerek felírásáért továbbra sem kell bemenni a receptért a rendelőbe: ezen gyógyszerek e-recept formájában telefonon keresztül továbbra is kérhetőek a rendelési időben. A beteg TAJ számának bemondásával és személyazonosság igazolásával hozzátartozó is kiválthatja a gyógyszertárban.

Felső légúti panaszok, lázas állapot, illetve koronavírus fertőzés gyanú esetén kérjük, telefonon jelentkezzen háziorvosánál, aki értékelni fogja minden esetben: reális lehetőség-e a koronavírus fertőzés gyanúja, amennyiben igen, kifejezett kérésünk, hogy háziorvosi útmutatás alapján járjon el. A telefonálás lehetővé teszi, hogy indokolt esetben az orvos a kijelölt egészségügyi intézménybe utalja anélkül, hogy a betegnek meg kellene jelennie a háziorvosi rendelőben. Ez segít megelőzni a fertőzések terjedését is. Feltétlenül kövesse az orvos útmutatásait, és működjön együtt a népegészségügyi hatósággal.

A veszélyhelyzetre való tekintettel a fenti szabályok módosulhatnak, további korlátozások vezethetők be, melyekről folyamatos tájékoztatást nyújtunk.

A koronavírus fertőzésről folyamatosan frissülő hiteles információkról a koronavirus.gov.hu vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni: nnk.gov.hu

Közösen, a szabályok folyamatos betartásával, egymásra figyelve tudunk azért a legtöbbet tenni, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket a fertőzés veszélyétől.

Vigyázzunk egymásra!

 

Sárospatak Felnőtt Háziorvosai és Házi Gyermekorvosai

Minőségirányítás

Intézményünk CertUnion ISO 9001 Tanúsítvánnyal rendelkezik

CertUnion Tanúsított Rendszer