SÁROSPATAK VÁROS RENDELŐINTÉZETE

3950 Sárospatak Comenius u. 20

 

slide1 slide4 slide3 slide4

Sürgősségi ellátás

Tisztelt Lakosság!


Az Országos Mentőszolgálat és Sárospatak Város Rendelőintézete tájékoztatja Önöket a központi orvosi ügyelet irányítási rendszerének változásáról.
2014. június hónaptól az Ügyeletei Szolgáltató és az Országos Mentőszolgálat a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében ügyeleti irányításra együttműködési szerződést kötött.
A közös diszpécserszolgálat és mentésirányítási rendszer működésének előnyei:

 1. Az ügyeleti ellátás területén működő mentőállomás teljes vagy részleges integrációban együttműködik a központi ügyeleti központtal, mely során
  - folyamatos hozzáférhetőséget biztosít,
  - a kórkép súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást,
  - közvetlen kapcsolatot biztosít a szolgáltatón belüli és szolgáltatók közötti hatékony együttműködéshez (tetra ? rádiórendszer)
 2. Egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet és a mentőszolgálat egy időben elérhető. Így a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal és egyértelmű beteg utakon át jut el szükség esetén a fekvőbeteg ellátó intézménybe.

  Ügyeleti hívószám: +36 (46) 477-104

 3. Bejelentéskor a mentésirányítás egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt a riasztandó sürgősségi egységről (kivonuló ügyeleti szolgálat, kiemelt mentőegység, esetkocsi, rohamkocsi). A szolgálatirányító a rendelkezésre álló információk alapján a beteg feltalálási helyéhez legközelebbi és a legfelkészültebb egységet küldi a beteg segítségére.
 4. Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szüksége az irányítás ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.
 5. A bejelentőnek, amennyiben panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIÁK (felnőtt és gyermekek számára) igénybe vehetők az alábbi címeken:

  3950 Sárospatak, Comenius út 16.

A sürgősségi ellátás láncszemei/teendői

 1. Beteg
  -  Fel kell ismernie az életveszélyes állapotot.
  -  Döntését meghozva értesítenie kell az egységes számon elérhető sürgősségi rendszert és a kérdésekre pontos válaszokat kell adnia.
  -  Elsősegélyt kell nyújtania, illetőleg az orvos megérkezéséig a mentésirányító tanácsai alapján kell eljárnia.
 2. Mentésirányító
  -  A beteg vagy a hozzátartozó bejelentését a sürgősségi telefonszámon fogadja.
  -  A kiérkezésig tanácsot adhat az elvégzendő beavatkozásokról.
  -  A helyszínre irányíthatja a legmegfelelőbb, a helyszínt leghamarabb elérő sürgősségi egységet.
 3. Sürgősségi egységek
  KÖZPONTI ÜGYELETI AMBULANCIA
  ORVOSI ÜGYELETI KOCSI szakorvos /szükséges életmentő eszközökkel
  KIEMELT MENTŐEGYSÉG mentőszakápolóval
  ESETKOCSI mentőorvossal/mentőtiszttel
  ROHAMKOCSI speciális sürgősségi szakorvossal (oxyologus)

Bereiné Dr. Jakab Beáta
intézményvezető
Sárospatak Város Rendelőintézete