SÁROSPATAK VÁROS RENDELŐINTÉZETE

3950 Sárospatak Comenius u. 20

 

ERFA EFOP 2.2.19

Az EFOP-2.2.19-17 projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.02.15.

 

A Sárospatak Város Rendelőintézete több tízezer fő járóbeteg szakellátásáért felelős intézmény, melynek a több mint 40 éves működése alatt és jelenleg is a legfőbb célja az ellátási területébe tartozó lakosság életminőségének, egészségi állapotának javítása, jobb minőségű egészségügyi ellátás biztosítása és a különböző egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézmények összefogása egy egészségesebb és élhetőbb jövő kialakításáért. Ezen célkitűzések minél lendületesebb és hatékonyabb elérése érdekében intézményünk az elmúlt évek során a szakellátás bővítését önerőből valósította meg, hogy ezáltal is az ellátás minősége javuló tendenciával azonosuljon.

Az ellátási területünkbe tartozó lakosság jobb egészségügyi ellátása érdekében a Sárospatak Város Rendelőintézete az EFOP-2.2.19-17-2017-00111 azonosítószámú és A Sárospatak Város Rendelőintézetének orvostechnikai eszközfejlesztése projektcímű pályázat 79.635.110 Ft támogatási összegű, 100 %-os támogatási intenzitású támogatásban részesült, melynek megvalósítása 2018. januárjában megkezdődött. A projekt keretében az egynapos beavatkozások számának növelésével, az ellátás fejlesztésével és az ehhez szükséges orvostechnikai eszközök beszerzésével a legfőbb célunk, hogy Rendelőintézetünkben olyan beavatkozások igénybevételére kerüljön sor, melyek nem igényelnek fekvőbeteg ellátást. A járáshoz jelenleg a legközelebbi fekvőbeteg intézmény Sátoraljaújhelyen található, amelyben arthroszkóppal végzett beavatkozásokat nem végeznek. A szolgáltatások bevezetése a járási lakosság igényeire épült, hiszen ezen szolgáltatás a fejlesztéssel érintett szakmaterületeken - sebészet, szülészet-nőgyógyászat és traumatológia-ortopédia - jelenleg csak Miskolcon elérhető.

Projektünk megvalósításával a Rendelőintézetünk orvostechnikai eszközök beszerzésével, illetve az ehhez szükséges infrastrukturális átalakítással - központ orvosi gázhálózat kiépítése - a kórházi ellátást kiváltó és lerövidítő egynapos sebészeti ellátás fejlesztésének keretében kívánjuk a lakosság részére a magas színvonalú szolgáltatást biztosítani.

A pályázat keretében beszerzésre kerülő eszközök közbeszerzési eljárása lezajlott, a szállítókkal az adásvételi szerződések megkötése megtörtént, a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat és a traumatológia-ortopédia szakmaterületeken az egynapos beavatkozások kivitelezéséhez az eszközök beszerzése, illetve leszállítása megtörtént.

1 db arthroszkópos torony tartozékaival, az arthroszkópos kézi műszerekkel és az NF vágó-koaguáló készülékek beszerzésére is sor került, melyek segítségével az ízületekben történő sérülések könnyebben és korszerűbben beazonosíthatóak és gyógyíthatóak lettek.

Pályázatunk keretében beszerzésre került 1 db mosó-fertőtlenítő berendezés, mely az orvosi beavatkozás során az eszközök fertőtlenítésének és tisztításának folyamatában elengedhetetlen, továbbá 1 db vízlágyító berendezés, mely ezen eszközök fertőtlenítésében felhasznált víz minőségét javítja.

Az ultrahangos tisztító berendezés a mechanikai sérülésekkel szemben érzékeny műszerek ultrahanggal történő kíméletes és alapos tisztításához szükséges. ultrahanggal kíméletesen és alaposan tisztíthatók, ezért beszerzésre került 1 db ultrahangos tisztító berendezés.
A mosogatógépben alkalmazott víz magas kloridion tartalma miatt a műszereken lyukkorrózió vagy pontkorrózió jöhet létre, ezért pályázatunk keretében beszerzésre került 1 db sótalanító berendezés.

A fóliahegesztő berendezés beépített printerrel és előtét asztallal az eszközök speciális műanyag tasakban hegesztéssel történő lezárására szolgál, amely az eszköz sterilitásának időtartamát hosszabbítja meg.

Az egynapos sebészet keretében végezhető végtagi műtétek, pattanóujj, idegentest eltávolítás, belső fémrögzítő eltávolítása, ínműtétek, csontkorrekciók elvégzéséhez vértelenítésre van szükség, ezért pályázatunk keretében az 1 db digitális vértelenítő készülék mandzsettákkal (lábra és karra) , a pályázatban beszerzésre került.

Az arthroszkópos beavatkozásokhoz rendelet teszi kötelezővé a nagy frekvenciájú vágó-koaguláló univerzális készülék használatát, ezért ezen eszköz beszerzése is betervezésre került, valamint kiszállítása is megvalósult.

A fejlesztés keretében beszerzésre kerül 1 db C-íves sebészeti képerősítő, mellyel a csontos eltérések, idegentestek, belső fémrögzítők helyzete vizualizálható.

Pályázatunk keretében beszerzésre és kialakításra került az egynapos sebészeti eljárás során alkalmazandó 1 db nőgyógyászati műszerkészlet, 1 db operációs hiszteroszkóp készlet, 1 db laparoszkópos kiegészítő és az orvosi gázhálózat kiépítése.

Az egynapos műtéti eljárások kivitelezése a műtő infrastrukturális átalakítását teszi szükségessé, hogy a minimumfeltételeknek megfeleljünk, ezért a központi gázellátás (oxigén, altatógáz, sűrített levegő) kiépítése szintén megvalósult.

A felsorolt eszközök beszerzése és a központi gázhálózat kiépítése által az egynapos beavatkozások több szakmaterületen történő bevezetése folyamatosan valósul meg a fekvőbeteg ellátó intézmény járásunktól való távolsága és a fekvőbeteg intézmények kapacitásának tehermentesítése érdekében. Eredményként kívánjtuk elérni, hogy a kórházi tartózkodások elkerülésével a kórházi, szelektált és ellenálló fertőzésekkel való kontaktus kockázata is csökkenjen.