SÁROSPATAK VÁROS RENDELŐINTÉZETE

3950 Sárospatak Comenius u. 20

 

Háziorvosi tájékoztató

Kedves Betegeink!

Ahhoz, hogy a koronavírus fertőzés veszélyeit minimálisra csökkentsük a következő hetekben, a lakosság egészsége megóvása érdekében kérnénk az alábbi szabályok, előírások pontos betartását:

A legenyhébb légúti fertőzéses tünet (torokfájás, nátha, köhögés), egyéb akut betegség (hasmenés, hányinger) hőemelkedés, láz esetén maradjunk otthon segítségnyújtás érdekében összeállítunk egy házipatika listát és TELEFONON kérjünk segítséget a háziorvostól. Ne menjünk a rendelőbe, csak abban az esetben, ha ezt a háziorvos kéri. A megnövekvő telefonhívások miatt legyünk türelmesek a rendelő hívásakor.

Ha Ön vagy családtagja hirtelen belázasodik, köhög vagy nehezebben lélegzik, és az elmúlt 14 nap folyamán, olyan területen, országban járt, ahol terjed az új koronavírus vagy esetleg arról van tudomása, hogy új koronavírussal igazoltan fertőzött személlyel érintkezett, akkor mielőbb hívja fel telefonon háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet (06-46/477-104).

Mondja el háziorvosának a tüneteket és azt, hogy az elmúlt időszakban pontosan hol járt külföldön vagy azt, hogy hol és mikor találkozhatott olyan személlyel, aki igazoltan új koronavírussal fertőződött. A telefonálás lehetővé teszi, hogy indokolt esetben az orvos a kijelölt egészségügyi intézménybe utalja anélkül, hogy a betegnek meg kellene jelennie a háziorvosi rendelőben. Ez segít megelőzni a fertőzések terjedését is. Feltétlenül kövesse az orvos útmutatásait, és működjön együtt a népegészségügyi hatósággal.

A szükséges háziorvosi igazolások, továbbá a rendszeresen használt gyógyszerek felírását is telefonon lehet intézni, a rendelők dolgozói mindenkinek segítségére lesznek, hogy megkapja azokat. Vegyék igénybe az e-recept adta lehetőségeket: szokásos receptjei kiváltásához nem kell receptért bemennie a rendelőbe: az ön telefonos igénylése után azt az orvos internetes kapcsolattal a gyógyszertár felé láthatóvá teszi, ön pedig a beteg TAJ számával és személyi igazolványával kiválthatja a saját és hozzátartozója gyógyszereit a patikából.

Kérjük, hogy kizárólag háziorvosuk általi beutalások esetén keressék fel a kórházi osztályokat, szakrendelőket, ne kérjenek kivizsgálásokat. Hangsúlyozottan ajánljuk a kisebb, nem sürgős kórházi beavatkozások lehetőség szerinti elhalasztását.

A koronavírus fertőzésről folyamatosan frissülő információt a koronavirus.gov.hu vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni: nnk.gov.hu 

Közösen, a szabályok folyamatos betartásával, egymásra figyelve tudunk azért a legtöbbet tenni, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket a fertőzés veszélyétől.

Vigyázzunk egymásra!

 

Sárospatak Felnőtt Háziorvosai és Házi Gyermekorvosai

Háziorvosi tájékoztató letölthető formában