SÁROSPATAK VÁROS RENDELŐINTÉZETE

3950 Sárospatak Comenius u. 20

 

slide1 slide4 slide3 slide4

Egynapos sebészet

A rendelőintézet új épületszárnyának 1. emelet találhat meg bennünket.

Dr. Tornai Ildikó, szemész főorvos
                                               Dr. Okos Mária, szemész főorvos


Műtét ideje: Hétfőnként:          9:00 - 14:00

Az egynapos sebészeti tevékenység fő célja, hogy modern műtéti technikával és személyre szabott szakápolással, 24 óránál rövidebb ideig gyógyuljanak betegeink az Intézményünkben, majd hazatérve otthonukba (saját környezetükbe), hozzátartozóik körében nyerjék vissza egészségüket. Orvosaink, szakdolgozóink és valamennyi munkatársunk munkájával az Ön mielőbbi gyógyulásához kíván hozzájárulni. Engedje meg, hogy néhány általános tudnivalóval szolgáljunk Önnek a sikeres műtét, valamint az Intézményünkben töltendő idő kellemesebb eltöltése érdekében.

1. Az egynapos beavatkozások meghatározó jellemzője, hogy azok tervezettek, időpontjukat a beteg és az orvos közösen határozza meg.
A betegek az egynapos sebészeti beavatkozást beutalóval vehetik igénybe.
2. Az egynapos sebészet feltételrendszeréhez tartozik, hogy a beteg lakásában legyen:
- telefon
- fürdőszoba
- többszintes ház esetén lift.
3. Az Intézmény a beteg lakóhelyétől számítva ? az átlagos forgalmat figyelembe véve ? személygépkocsival 30 percen belül elérhető legyen.
4. Miután a beteg legkésőbb 19 órakor elhagyja a részleget, ezért kell aki hazaszállítja, otthonában 48 órán keresztül ápolja és biztosítja az otthoni felügyeletet, szükség esetén gondoskodik a kórházba szállításról.
5. A műtétet követően egyetlen beteg sem távozhat egyedül az intézetből, nem vezethet személygépkocsit, nem mehet mentővel, tömegközlekedéssel. A beteg csak hozzátartozója kíséretével és személygépkocsival távozhat.
6. Csak együttműködő beteg kerülhet műtétre az egynapos sebészeten.
7. A tervezett beavatkozás előtt a beteg teljes műtét előtti kivizsgálást igényel a beavatkozás típusától függően (labor, EKG, mellkasröntgen, stb.). A betegnek a műtétre és a műtéti érzéstelenítésre (altatás, stb.) való alkalmasságát az aneszteziológiai vizsgálat dönti el. Az aneszteziológus szakorvos ? konzultálva az operáló sebésszel ? mérlegeli, hogy Ön alkalmas-e az egynapos sebészeti beavatkozásra, vagy inkább kórházi körülmények között javasolt a műtét.
8. Ha a beteg megfelel a fenti feltételrendszernek, akkor az esetmenedzsertől (koordinálótól) kap egy konkrét időpontot és előjegyzést a műtétre.
9. A műtét előtti napon a kezelőorvosával megbeszélt előkészítést hajtsa végre (pl. női betegeink a körömlakkot MINDEN ujjukról távolítsák el, kozmetikumot a műtét utánig ne használjanak). Este 24 óra után a műtétre váró már nem ehet és nem ihat, csak ha ettől eltérő utasítást kap!
10. KÉRJÜK AZ ÉKSZEREIT OTTHON VEGYE LE ÉS NE HOZZA MAGÁVAL.
11. A műtét napján teljesen éhgyomorra (kivéve szemészeti beavatkozások), az előzetes telefonos egyeztetésnek megfelelően pontos időpontban érkezzen az egynapos sebészetre. Egy esetleges késés miatt az egész napi műtéti program ? beleértve az Ön műtétjét is ? módosulhat, egyes műtétek elmaradhatnak. Minden páciensünk számára kötelező elhozni az elkészült friss leleteket, korábbi zárójelentéseket, a beutalót, rendszeresen szedett gyógyszereit, az itt tartózkodáshoz szükséges tisztasági csomagot (papucs, köntös, folyadék,).
12. A műtét előtt meglátogatja Önt a kezelőorvosa és az aneszteziológus szakorvosa. Ekkor ismét lehetősége nyílik arra, hogy felmerülő kérdéseit feltegye, illetve az esetleg még homályos pontokat tisztázza, a műtéti és az érzéstelenítési tájékoztatót és beleegyező nyilatkozatot elolvassa, és ahhoz ÍRÁSOS BELEEGYEZÉSÉT adja. A beavatkozás előtt a szakápoló, az aneszteziológus által elrendelt nyugtatót beadja, mely az izgalmat, illetve a belső feszültséget csökkenti. A műtét típusától függően a beteg kap egy ún. ?branül?-t (vénába helyezett műanyag cső, melyen keresztül a hatóanyag a leggyorsabban a szervezetbe juttatható), ami a műtéti érzéstelenítés alatt az Ön biztonságát szolgálja (pl. hirtelen fellépő vérnyomásváltozás). Az altatásban végzett műtéteknél a branülön keresztül kapja meg a beteg az infúziót és az altatáshoz szükséges gyógyszereket. A branül az intézeti tartózkodás alatt végig a beteg karjában marad (esetlegesen felmerülő szövődmények, fájdalomcsillapítás, gyors, precíz ellátása érdekében), annak eltávolítása csak közvetlenül a beteg távozása előtt lehetséges. Amennyiben kivehető fogsora, vagy kontaktlencséje, hallókészüléke van, kérjük, hogy távolítsa el, majd tegye bele a tisztasági csomagjába. Felkeresi a műtős segéd, hogy a műtét típusának megfelelő testfelületet előkészítse, megborotválja. Csak a műtős segéd kíséretében kerülhet a beteg a műtőbe.
13. A műtét után a beteg ? általános állapota, a műtét és az anesztézia típusa, lefolyása szerint ? meghatározott idejű posztoperatív (műtét utáni) megfigyelésre szorul. Ennek minimális időtartama helyi érzéstelenítés esetén 2 óra, míg altatás esetén 4 óra, de a műtét típusától függően akár 6 óra is lehet.
14. A beavatkozás után 1 órával az aneszteziológus szakorvos engedélyével lehet folyadékot fogyasztani. A következő néhány óra a biztonságos hazamenetelre való felkészülés jegyében telik. Ezen felkészülés részei: Az első lépések, a mobilizálás, a bő folyadékfogyasztás, a TOALETT használat, a megfelelő fájdalomcsillapítás és a jó közérzet. A kezelés befejezése után, de még a hazabocsátás előtt az Ön operáló orvosa vizitet tart. Megvizsgálja, utasításokkal látja el, megbeszélik az első kontroll és a kötözés időpontját. Amennyiben az operáló orvosán kívül az aneszteziológus szakorvos is rendben találja az általános állapotát és közérzetét, úgy a zárójelentés kézhezvétele után HOZZÁTARTOZÓJA KÍSÉRETÉBEN elhagyhatja intézményünket. A HAZASZÁLLÍTÁS MINDEN ESETBEN CSAK SZEMÉLYGÉPKOCSIVAL TÖRTÉNHET! A megfelelő otthoni ápolás és biztonságos gyógyulás érdekében Ön legalább 48 órás hozzátartozói felügyeletet igényel.